Basınçlara Direnen Bir Odun Tasarımı: Aartselaar Kreş

Belçikalı WE-S Architecten stüdyosu, Aartselaar kasabasında, etrafındaki parkla uyumlu bir şekilde tasarlanmış, dokuzgen bir pavilyon şeklinde bir kreş yaratmıştır.

Belçika’daki bu kompakt bina, dört sınıf, bir yemek alanı ve personel alanları sunmaktadır. Bu alanlar, görsel olarak birbirlerine akmasını sağlamak amacıyla skylit bir salın etrafında radyal olarak düzenlenmiştir.
Geniş çıkmalar tarafından korunan sınıflar, tam yükseklikte camlarla merkezi salona içeriden bakarken, dışarıdan parka büyük pencerelerle bakmaktadır.
WE-S Architecten tarafından ‘kreş okulu, ölçek ve düzenleme açısından çocuklara uygun hale getirilmiştir: sıkı ayrılmış sınıflar değil, görsel olarak birbirine akan alanlar’ ifadesiyle tanımlanmıştır.
“Okul binası, bir mahallede yer alan bir banliyö alanında bulunmaktadır ve bu nedenle, bitişik evlere rahatsızlık vermek için içe dönük ve güvenli bir atmosfer yaratmaya çalışmaktadır,” diyor WE-S Architecten ortağı Edward Weysen Dezeen’e verdiği demeçte.

“Bu yüzden sınıflar, yukarıdan aydınlatılan bir toplu salonun etrafına yönlendirildi.”
Dokuzgen ve pavilyon benzeri bir yapıya sahiptirKendileri de sınıflar birleştirilebilen ve personel alanlarından kolaylıkla gözlemlenebilen bir şekilde arka arkaya düzenlenmiştir.
Sınıflar arasında tuvaletler, depo, mutfak ve yemek alanı gibi ortak kullanılan tesisler yer almaktadır. Binaların dışında ahşap plaka kaplamalarla daha fazla mahremiyet sağlanmaktadır.
Çevresindeki parkla uyumlu hale getirilmek istenmiştirBinanın önünde, dokuzgen formdan iki parça çıkartılarak harici, kapalı bir giriş ve oyun alanı oluşturulmuş, bir ağaç da bir çatı kesikten dışarı çıkmaktadır.
Kreşi süsleyen sığ bir çatı, etrafındaki alanlara barınak sağlamak için geniş bir çıkıntıya sahiptir ve beton banklar bulunan bazı yüzleri vardır.

Doğal malzemeler, İngiliz ormanı ile kreş arasında “geçişsiz bağlantı” oluşturuyor

Çatının altındaki ahşap kirişler açık bırakılmış, her köşede büyük, kavisli ahşap sütunlar tarafından desteklenmektedir.
İçeride, yapının radyal kirişleri merkezi salonda da açık bırakılmış, sınıflar ahşap kaplamaları ve zeminleri ile ve metal pencere çerçeveleriyle parka uyum sağlamak için soluk yeşil renkte bitirilmiştir.
Bir skylit sal, kreşin kalbinde yer alırken”Weysen, “Çatı, bankanın korunması ve kaplanması için 1,75 metre uzanmaktadır. Ayrıca, bu çatı kalkanını yüklü bir çadır yapısı gibi vurgulayarak, bina ormanlık çevreye kolayca karışıyor ve kurumsal bir bina yerine mütevazi bir bahçe pavilyonu olarak okunabiliyor,” dedi.
Sınıflar birbirine yapışıktırGent merkezli WE-S Architecten, Edward Weysen ve Thomas Dierickx tarafından yönetilmektedir. Daha önceki projeleri arasında kırmızı tuğlalarla kaplı Pittem’deki bir bungalowe uzun bir uzantı yer alıyor.
Dezeen’deki diğer kreş projeleri arasında Atelier Apeiron tarafından yapılan Çin’deki Museum Forest Kreşi ve Architektura tarafından yapılan Çek Cumhuriyeti’ndeki Větrník Kreşi bulunmaktadır.

Devamını oku:

Belçikalı WE-S Architecten stüdyosu, Aartselaar’da doğal malzemeler kullanarak bir kreş tasarlamıştır. Pavilion şeklinde tasarlanan bu kreş, etrafındaki park ile uyumlu bir şekilde yerleştirilmiştir. Bina dört sınıf, bir yemek alanı ve personel alanlarına sahiptir. Sınıflar, merkezi bir salın etrafında radyal olarak düzenlenmiştir. Sınıflar, içeriden tam yükseklikte camlarla merkezi salona, dışarıdan ise büyük pencerelerle parka bakmaktadır. Bina, çocuklara uygun bir şekilde tasarlanmış olup, sınıflar birbirlerine görsel olarak akıcı bir şekilde bağlanmaktadır. Kreş, bitişik evlere rahatsızlık vermeyecek şekilde içe dönük ve güvenli bir atmosfer yaratmayı amaçlamaktadır.

Kreşte birçok ortak kullanılan tesisin bulunduğu sınıflar arasında tuvaletler, depo, mutfak ve yemek alanı yer almaktadır. Bina dışında ahşap plaka kaplamalarla daha fazla mahremiyet sağlanmıştır. Kreşin önünde, kapalı bir giriş ve oyun alanı olan bir çatı bulunmaktadır. Doğal malzemeler, kreş ile çevresindeki orman arasında geçişsiz bir bağlantı oluşturmaktadır.

Çatının altındaki ahşap kirişler açık bırakılmış ve her köşede büyük, kavisli ahşap sütunlarla desteklenmiştir. Kreşin içerisi, radyal kirişler ve ahşap kaplamaları ile parka uyum sağlamak için soluk yeşil bir renge sahiptir. Kreşin kalbi, bir skylit saldır ve çatı da bankanın korunması ve kaplanması için geniş bir çıkıntıya sahiptir.

WE-S Architecten, Belçika’daki bu kreşi tasarlayan Gent merkezli bir stüdyodur. Kreş, diğer kreş projeleri arasında Çin’deki Museum Forest Kreşi ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Větrník Kreşi gibi örneklerle birlikte yer almaktadır.

Daha fazla bilgi için WE-S Architecten websitesini ziyaret edebilirsiniz.