Beton Yapı Karşısında Doğa İle Bütünleşen Misafirhane

İsveç Stockholm takımadalarındaki bir adada, mimar Thomas Sandell ve moda tasarımcısı eşi Anna Holtblad, büyük ana evlerinin yanına küçük bir misafirhane yapısı inşa ettiler. Bu yapı, kayaların ve denizin arasına sıkışmış durumda ve Thomas, büyütmeye karar verdiğinde kayaları düzleştirip yükseltmek yerine, onları dokunmadan bıraktı. Böylece ev, neredeyse doğanın bir parçası haline geldi.

Çift, yazlık ev arayışına çıktığında birçok potansiyel yer gezmişti. 1994 yılında Thomas bu yeri ilk gördüğünde hemen kendisine aşık oldu. Ekim ayında, gayrimenkul danışmanının teknesine bindiği gün, yazlık evler sezonu bitmişti. Anna, kötü hava nedeniyle yolculuğa katılmamaya karar verdi ve evde kaldı.

Thomas şöyle anlatıyor: “Havada yağmur vardı ve rüzgarlıydı. Ev, bakacağımız son evdi. Teknede bulunan diğer insanlar bile karaya çıkmadı. Fakat iskeleye ayak basar basmaz, kendime şunu net bir şekilde hatırlıyorum: ‘İşte bu!’ dedim. Bozkır bedeliyle tam da doğru hissiyattı. Ana ev, 1960’lardan kalma bir kütük evdi ve aslında bir Norveçli tarafından Norveç dağlarında bir kulübe olarak hayal edilmişti.” Ev iyi durumdaydı, bu yüzden çiftin fazla bir şey yapması gerekmedi, hemen oturulabilir hale geldi.

Tamamen doğal bir ortamı korumak isteyen Thomas, var olan bir misafirhane olduğunu da gördü. Bu misafirhanenin neredeyse süresi dolmuş bir inşaat izni vardı. Bu yüzden Thomas, yeniden inşa etmeye karar verdi: denize bitişik konumu gerçekten çok iyiydi ve bununla bir şeyler yapmamak imkansızdı.

“Genç bir mimar olduğum dönemde, ayrıntılara çok dikkat ederdim, kulübenin izin verilen boyutundan bir santimetre bile fazla büyümemesini sağlardım,” diyor Thomas. Sonuçta ortaya çıkan kulübe uzun ve dar, biraz da bir tekne gibi. Bir ranza yatağı, küçük bir masa, bir odun sobası ve küçük bir mutfak için alan vardı. Thomas’ın emin olduğu bir şey vardı: Tüm doğal yapıları korumak ve kayaların hiçbirini yok etmemek istedi.

İçeride, bir ayna tavan, dışarıdaki parıldayan suyu yansıtıyor ve artırıyor – Thomas’ın tabiriyle “Courbusier tarzında”. “Koltukta uzanarak tavana bakıp kuğuların geçtiği manzarayı izlemekten hoşlanıyorum.” Ayna tavan, Thomas’ın masasını yerleştirdiği köşedeki bir kör pencerenin üzerine yerleştirildi. Buradan, deniz iki tarafından (tabii ki tavana bakılarak da) görülebiliyor.

Küçük bir zemin planı seçeneklerinizi sınırlayabilir, ancak Thomas burada yüksek tavanları kullanabildiği için bu durum pek de geçerli değil. “Sonuçtan çok memnunum,” diyor.

İç mekan tasarımı, Thomas’ın kendi tasarımlarının, köklü İsveç iç tasarım mağazası Svenskt Tenn’in ürünlerinin ve renkli Fas tekstillerinin karışımıyla ekletik bir tarza sahip. Achille Castiglioni yazı masası yanında bir Alvar Aalto tasarımı katlanabilir bir perde bulunuyor. Paolo Rizzatto tarafından tasarlanan duvara monte lamba alışılmadık bir parlak mavi renkte. Halı, Thomas’ın Asplund için tasarladığı Mini Flag Nordic, masanın karşısında yer alan olağandışı uzun kanepe ise B&B Italia’ya ait.

Mutfakta, Josef Frank tarafından Svenskt Tenn için tasarlanan dolap, Brezilya’dan parlak malzeme ile kaplı. Bazı minderler de Svenskt Tenn’den, diğerleri ise Fas’tan. Yeşil lino kaplama üstüne sahip olması için yerel bir şirket tarafından özel olarak yapılan kavak yemek masası.

Yazlık evde her zaman yapılması gereken şeyler vardır, ancak Thomas, ilginç tasarım çalışmalarının büyük bir bölümünü burada yaptığını itiraf ediyor. Kendisini burada en yaratıcı hissediyor ve Anna ile birlikte sadece yaz aylarında değil, yılın her zamanında adaları sığınağına mümkün olduğu kadar çok zaman ayırıyorlar.

İsveç Stockholm takımadalarındaki bir adada, mimar Thomas Sandell ve moda tasarımcısı eşi Anna Holtblad, büyük ana evlerinin yanına küçük bir misafirhane yapısı inşa ettiler. Bu yapı, kayaların ve denizin arasına sıkışmış durumda ve Thomas, büyütmeye karar verdiğinde kayaları düzleştirip yükseltmek yerine, onları dokunmadan bıraktı. Böylece ev, neredeyse doğanın bir parçası haline geldi.

Thomas, bu adada bulunan bir evi ilk gördüğünde hemen beğendi ve satın aldı. Ana ev, 1960’lardan kalma bir kütük evdi ve Norveç dağlarında bir kulübe olarak hayal edilmişti. Misafirhane ise denize bitişik bir konuma sahipti ve Thomas’ın dikkatini çekti.

Misafirhaneyi yeniden inşa etmeye karar veren Thomas, doğal yapıları korumak ve kayaları yok etmemek istedi. Sonuç olarak, uzun ve dar bir kulübe tasarladı. İçeride, ayna tavan kullanıldı ve denizin parıltısını yansıttı.

İç mekan tasarımı ise Thomas’ın kendi tasarımlarının, İsveç iç tasarım mağazası Svenskt Tenn’in ürünlerinin ve Fas tekstillerinin bir kombinasyonunu içeriyor. Mutfakta da, Svenskt Tenn için tasarlanan dolap ve Fas’tan getirilen minderler kullanıldı.

Thomas, bu adada çok yaratıcı hissettiğini ve yaz aylarında ve diğer zamanlarda da buraya zaman ayırdıklarını söylüyor.

İlgili bağlantılar:
thomassandell.com
Svenskt Tenn
B&B Italia